Noli turbare circulos meos!

ULAZ SLOBODAN SVIMA DOBRONAMJERNICIMA. MOLIM VAS DA PREDRASUDE OSTAVITE PRED VRATIMA! PRED NAMA JE UZBUDLJIVO I S T R A Ž I V A NJ E....

26.12.2010.

Tetkainternetka, 09/09/1941 - 02/12/2010

Zdenka "tetkainternetka" je iznenada umrla 2. decembra.

Poruke/komentari se mogu ostavljati na:
http://zdenka.tribe.tetkainternetka.muchloved.com

Objavljuje: Zdenkina kćerka Tamara

02.12.2010.

LHC stvorio juhu iz koje je nastao svemir

PRVI TRENUCI SVIJETA

Autor: Nenad Jarić Dauenhauer

Od početka eksperimenta s ionima olova u Velikom hadronskom sudaraču prošlo je manje od tri tjedna, no znanstvenici su već dobili prve rezultate koji pružaju značajan uvid u stanje materije u ranom svemiru.

   
Prema fizikalnim teorijama u prvim trenucima nakon Velikog praska, u kojem je prije 13,7 milijardi godina nastao svemir, materija je bila toliko vruća da se atomi nisu mogli oblikovati već je prostor ispunjavala tzv. kvark gluonska plazma – svojevrsna juha sastavljena od slobodnih kvarkova i gluona, temeljnih blokova materije iz kojih su kasnije nastali protoni i neutroni.

         
Znanstvenici su u sudarima iona olova u eksperimentu ALICE ponovno stvorili iste uvjete kakvi su postojali u Velikom prasku kako bi provjerili postojeće teorije i ispitali svojstva materije u mladom svemiru.
Prošli tjedan rezultati ALICE-a iznenadili su znanstvenike otkrivši da je materija u ranom svemiru bila u tekućem, a ne plinovitom stanju kako se pretpostavljalo.

Ovaj tjedan znanstvenici su dobili prve jasne potvrde da je u sudarima teških iona nastala kvark gluonska plazma. Naime, po prvi put izravno su vidjeli fenomen koji je poznat kao 'jet quenching', odnosno suzbijanje mlaza.
 
    
Dr. sc.
Vuko Brigljević, fizičar čestica s Instituta Ruđer Bošković, koji također radi na CERN-u za tportal je objasnio što je suzbijanje mlaza i važnost njegova otkrića u LHC-u.
'U visoko energetskim sudarima jezgara atoma zapravo dolazi do sudara njihovih sastavnih dijelova', rekao je dr. Brigljević.

'U principu to su sudari kvarkova i gluona. Gluoni su čestice koje prenose jaku silu i povezuju sastavne dijelove protona i neutrona, dakle djeluju kao svojevrsno ljepilo (glue), dok su kvarkovi temeljni blokovi od kojih su izgrađeni protoni i neutroni. U nekim od tih sudara stvaraju se kvarkovi s jedne strane i fotoni s druge. Kvarkovi se skupno kreću u istom pravcu tako da se opažaju kao mlazovi (jet), a ne pojedinačne čestice. Nastali kvarkovi i fotoni moraju proći kroz tvar koja ih okružuje, a u ovom slučaju to bi trebala biti kvark gluonska plazma. Ta juha ne ometa kretanje fotona, osnovnih čestica svjetlosti, jer ne ulazi u interakciju s njima - moglo bi se reći da je prozirna za njih. Međutim, kvarkovi ulaze u jaku interakciju s plazmom te ne uspijevaju izaći iz nje ili pak izlaze jako oslabljeni. Dakle, znanstvenici su u novom eksperimentu s jedne strane vidjeli fotone jake snage, dok je s druge izostao mlaz. Ova pojava naziva se suzbijanje mlaza odnosno 'jet quenching' i važan je dokaz postojanja izuzetno gustog stanja vruće tvari – poznate kao kvark gluonska plazma. Ranije se samo pretpostavljalo da je u velikom prasku stvorena ova juha, no danas po prvi put dobivamo potvrde tim teorijama', objasnio je dr. Brigljević.http://www.tportal.hr/scitech/znanost/98517/LHC-stvorio-juhu-iz-koje-je-nastao-svemir.htmlIlustrovala:
tetkainternetka  :-)

 

I
01.12.2010.

NAJAVA SENZACIJE

NASA otkrila vanzemaljski život?

Nakon što je NASA najavila da će u četvrtak u svom sjedištu u Washingtonu održati konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti astrobiološka otkrića koja će utjecati na potragu za dokazima o postojanju vanzemaljskog života, internetom su se proširila nagađanja da je svemirska agencija možda otkrila život u Saturnovu sustavu.

   
Mediji pretpostavljaju da bi NASA, na temelju podataka koje je prikupila svemirska sonda Cassini, mogla službeno potvrditi da su na Saturnovu mjesecu Titanu pronađeni dokazi o postojanju života.
Na tom su tijelu već ranije otkriveni procesi koji ukazuju na mogućnost postojanja primitivnih organizama utemeljenih na ugljikovodicima.
Naime, u lipnju su u znanstvenim časopisima objavljeni rezultati dviju studija prema kojima se na Titanu odvijaju složene kemijske aktivnosti koje ispunjavaju dva važna preduvjeta za postojanje primitivnih, egzotičnih oblika života utemeljenih na metanu.
Jedna studija, predstavljena u časopisu Icarus, pokazala je da molekule vodika iz Titanove atmosfere nestaju na površini njegova tla, dok je druga, objavljena u časopisu Journal of Geophysical Research, u kojoj su istraživani ugljikovodici, zabilježila manjak acetilena C2H2.
Taj manjak je važan znak, jer bi acetilen vjerojatno bio najbolji izvor energije, odnosno hrana za život utemeljen na metanu. Organizmi na bazi metana morali bi koristiti neku tekućinu kao medij za životne procese, no to ne bi mogla biti voda, jer je ona na Titanovoj površini, na oko minus 179° Celzijevih, potpuno smrznuta. Popis mogućih tekućina na toj temperaturi vrlo je kratak – tekući metan i slične molekule poput etana.

Najave otkrivaju da se sprema nešto važno

Iako se informacije o najavljenoj presici drže u tajnosti, već i kratak press release daje naslutiti da bi vijest mogla biti spektakularna. Naime, NASA u njemu, uz najavu kako se radi o astrobiološkom otkriću koje će utjecati na potragu za vanzemaljskim životom, astrobiologiju definira kao 'istraživanje podrijetla, evolucije, raširenosti i budućnosti života u svemiru'.
Značaj presice potvrđuje i izbor ljudi, stručnjaka za vanzemaljski život, koji će sudjelovati na njoj:

Mary Voytek
, direktorica, Astrobiology Program, NASA-ino sjedište, Washington
Felisa Wolfe-Simon
, NASA astrobiologinja, U.S. Geological Survey, Menlo Park
Pamela Conrad
, astrobiologinja, NASA-in Centar za svemirske letove Goddard, Greenbelt
Steven Benner
, istraživač, Zaklada za primjenjenu molekularnu evoluciju, Gainesville
James Elser
, profesor na Arizona State University


http://www.tportal.hr/scitech/znanost/99036/NASA-otkrila-vanzemaljski-zivot.html

N.B. Video je bez tona i prikazuje "dokaze" o postojanju vanzemaljske inteligencije   ;-0

Noli turbare circulos meos!
<< 12/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031