Noli turbare circulos meos!

ULAZ SLOBODAN SVIMA DOBRONAMJERNICIMA. MOLIM VAS DA PREDRASUDE OSTAVITE PRED VRATIMA! PRED NAMA JE UZBUDLJIVO I S T R A Ž I V A NJ E....

01.12.2010.

NAJAVA SENZACIJE

NASA otkrila vanzemaljski život?

Nakon što je NASA najavila da će u četvrtak u svom sjedištu u Washingtonu održati konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti astrobiološka otkrića koja će utjecati na potragu za dokazima o postojanju vanzemaljskog života, internetom su se proširila nagađanja da je svemirska agencija možda otkrila život u Saturnovu sustavu.

   
Mediji pretpostavljaju da bi NASA, na temelju podataka koje je prikupila svemirska sonda Cassini, mogla službeno potvrditi da su na Saturnovu mjesecu Titanu pronađeni dokazi o postojanju života.
Na tom su tijelu već ranije otkriveni procesi koji ukazuju na mogućnost postojanja primitivnih organizama utemeljenih na ugljikovodicima.
Naime, u lipnju su u znanstvenim časopisima objavljeni rezultati dviju studija prema kojima se na Titanu odvijaju složene kemijske aktivnosti koje ispunjavaju dva važna preduvjeta za postojanje primitivnih, egzotičnih oblika života utemeljenih na metanu.
Jedna studija, predstavljena u časopisu Icarus, pokazala je da molekule vodika iz Titanove atmosfere nestaju na površini njegova tla, dok je druga, objavljena u časopisu Journal of Geophysical Research, u kojoj su istraživani ugljikovodici, zabilježila manjak acetilena C2H2.
Taj manjak je važan znak, jer bi acetilen vjerojatno bio najbolji izvor energije, odnosno hrana za život utemeljen na metanu. Organizmi na bazi metana morali bi koristiti neku tekućinu kao medij za životne procese, no to ne bi mogla biti voda, jer je ona na Titanovoj površini, na oko minus 179° Celzijevih, potpuno smrznuta. Popis mogućih tekućina na toj temperaturi vrlo je kratak – tekući metan i slične molekule poput etana.

Najave otkrivaju da se sprema nešto važno

Iako se informacije o najavljenoj presici drže u tajnosti, već i kratak press release daje naslutiti da bi vijest mogla biti spektakularna. Naime, NASA u njemu, uz najavu kako se radi o astrobiološkom otkriću koje će utjecati na potragu za vanzemaljskim životom, astrobiologiju definira kao 'istraživanje podrijetla, evolucije, raširenosti i budućnosti života u svemiru'.
Značaj presice potvrđuje i izbor ljudi, stručnjaka za vanzemaljski život, koji će sudjelovati na njoj:

Mary Voytek
, direktorica, Astrobiology Program, NASA-ino sjedište, Washington
Felisa Wolfe-Simon
, NASA astrobiologinja, U.S. Geological Survey, Menlo Park
Pamela Conrad
, astrobiologinja, NASA-in Centar za svemirske letove Goddard, Greenbelt
Steven Benner
, istraživač, Zaklada za primjenjenu molekularnu evoluciju, Gainesville
James Elser
, profesor na Arizona State University


http://www.tportal.hr/scitech/znanost/99036/NASA-otkrila-vanzemaljski-zivot.html

N.B. Video je bez tona i prikazuje "dokaze" o postojanju vanzemaljske inteligencije   ;-0

Noli turbare circulos meos!
<< 12/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031