Noli turbare circulos meos!

ULAZ SLOBODAN SVIMA DOBRONAMJERNICIMA. MOLIM VAS DA PREDRASUDE OSTAVITE PRED VRATIMA! PRED NAMA JE UZBUDLJIVO I S T R A Ž I V A NJ E....

26.12.2010.

Tetkainternetka, 09/09/1941 - 02/12/2010

Zdenka "tetkainternetka" je iznenada umrla 2. decembra.

Poruke/komentari se mogu ostavljati na:
http://zdenka.tribe.tetkainternetka.muchloved.com

Objavljuje: Zdenkina kćerka Tamara

02.12.2010.

LHC stvorio juhu iz koje je nastao svemir

PRVI TRENUCI SVIJETA

Autor: Nenad Jarić Dauenhauer

Od početka eksperimenta s ionima olova u Velikom hadronskom sudaraču prošlo je manje od tri tjedna, no znanstvenici su već dobili prve rezultate koji pružaju značajan uvid u stanje materije u ranom svemiru.

   
Prema fizikalnim teorijama u prvim trenucima nakon Velikog praska, u kojem je prije 13,7 milijardi godina nastao svemir, materija je bila toliko vruća da se atomi nisu mogli oblikovati već je prostor ispunjavala tzv. kvark gluonska plazma – svojevrsna juha sastavljena od slobodnih kvarkova i gluona, temeljnih blokova materije iz kojih su kasnije nastali protoni i neutroni.

         
Znanstvenici su u sudarima iona olova u eksperimentu ALICE ponovno stvorili iste uvjete kakvi su postojali u Velikom prasku kako bi provjerili postojeće teorije i ispitali svojstva materije u mladom svemiru.
Prošli tjedan rezultati ALICE-a iznenadili su znanstvenike otkrivši da je materija u ranom svemiru bila u tekućem, a ne plinovitom stanju kako se pretpostavljalo.

Ovaj tjedan znanstvenici su dobili prve jasne potvrde da je u sudarima teških iona nastala kvark gluonska plazma. Naime, po prvi put izravno su vidjeli fenomen koji je poznat kao 'jet quenching', odnosno suzbijanje mlaza.
 
    
Dr. sc.
Vuko Brigljević, fizičar čestica s Instituta Ruđer Bošković, koji također radi na CERN-u za tportal je objasnio što je suzbijanje mlaza i važnost njegova otkrića u LHC-u.
'U visoko energetskim sudarima jezgara atoma zapravo dolazi do sudara njihovih sastavnih dijelova', rekao je dr. Brigljević.

'U principu to su sudari kvarkova i gluona. Gluoni su čestice koje prenose jaku silu i povezuju sastavne dijelove protona i neutrona, dakle djeluju kao svojevrsno ljepilo (glue), dok su kvarkovi temeljni blokovi od kojih su izgrađeni protoni i neutroni. U nekim od tih sudara stvaraju se kvarkovi s jedne strane i fotoni s druge. Kvarkovi se skupno kreću u istom pravcu tako da se opažaju kao mlazovi (jet), a ne pojedinačne čestice. Nastali kvarkovi i fotoni moraju proći kroz tvar koja ih okružuje, a u ovom slučaju to bi trebala biti kvark gluonska plazma. Ta juha ne ometa kretanje fotona, osnovnih čestica svjetlosti, jer ne ulazi u interakciju s njima - moglo bi se reći da je prozirna za njih. Međutim, kvarkovi ulaze u jaku interakciju s plazmom te ne uspijevaju izaći iz nje ili pak izlaze jako oslabljeni. Dakle, znanstvenici su u novom eksperimentu s jedne strane vidjeli fotone jake snage, dok je s druge izostao mlaz. Ova pojava naziva se suzbijanje mlaza odnosno 'jet quenching' i važan je dokaz postojanja izuzetno gustog stanja vruće tvari – poznate kao kvark gluonska plazma. Ranije se samo pretpostavljalo da je u velikom prasku stvorena ova juha, no danas po prvi put dobivamo potvrde tim teorijama', objasnio je dr. Brigljević.http://www.tportal.hr/scitech/znanost/98517/LHC-stvorio-juhu-iz-koje-je-nastao-svemir.htmlIlustrovala:
tetkainternetka  :-)

 

I

Stariji postovi

Noli turbare circulos meos!
<< 12/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031